Leave Your Message
Hvordan fungerer sementbindingslogg?

Bransjekunnskap

Hvordan fungerer sementbindingslogg?

2024-09-12

CBL er en spesiell loggeoperasjon som utføres for å bestemme bindingsintegriteten mellom foringsrør-til-sement og sement-til-formasjon. CBL utføres vanligvis etter sementering av ringrommet i brønnen som sannsynligvis har et 7 tommers eller 9-5/8 tommers foringsrør. Sementering gjøres imidlertid for isolasjonsformål for å unngå innstrømning av vann inn i de perforerte sonene i reservoaret og for holdbarheten til reservoaret. Det er verdt å merke seg at CBL representert i bildet ovenfor, ble kjørt i hull ved bruk av GR + CCL + PACE verktøymontering. Der GR er Gamma Ray Log, CCL er Casing Coller Locator og PACE er Pulsed Acoustic Cement Evaluation. Verktøysammenstillingen er det som hjelper til med å generere og tolke CBL-dataene.

GR Log hjelper til med å identifisere ulike litologier på tvers av brønnhullet. Det hjelper også for korrelasjoner mellom 2 forskjellige GR-logger når det gjelder dybdematchende loggsignaturer. CCL brukes til å lokalisere posisjonen til hver foringsrøroppringer langs brønnhullet mens PACE brukes til å generere og tolke loggsignaturene for amplitude, VDL - Variable Density Log samt spenningsloggsignatur. De 3 verktøyene er kombinert koblet sammen og kjørte i hull ved hjelp av en wireline-transportert enhet.

Det er likevel tre grunnleggende betingelser for å avgjøre om en sementjobb i en brønn utføres vellykket eller svært dårlig. For at en sementjobb skal være god og vellykket, må den oppfylle 3 betingelser som inkluderer: Lav amplitude, høy demping og svak VDL. Fra ovennevnte CBL-data er det seks kolonner hver på begge loggene. 3. kolonne og 5. kolonne i 1. stokk, har en lav amplitude og en svak VDL - noe som indikerer en meget god og vellykket sementjobb. På den annen side har 3. kolonne og 5. kolonne i 2. stokk en høy amplitude og sterk VDL - noe som indikerer en svært dårlig sementeringsjobb.

Med denne tolkningen kan det utledes at sementjobben slik den er registrert av CBL på den første stokken oppfyller betingelsene for en god sementjobb. Mens den andre stokken sviktet betingelsene for en god sementjobb. Derfor anbefales det sterkt at for hver sementjobb som utføres, bør en CBL kjøres for å bestemme bindingsintegriteten til sement i ringrommet i brønnen. Med det kan selskapet bestemme hvordan det best kan gå videre med operasjonene fremover.

Vigors Memory Cement Bond Tool vurderer sementbindingsintegriteten ved å måle Cement Bond Amplitude (CBL) med nærmottakere med 2-fots og 3-fts intervaller og bruke en fjernmottaker på 5 fot for Variable Density Log (VDL) målinger. Den gir en grundig 360° evaluering ved å dele analysen inn i 8 vinkelsegmenter, som hver dekker 45°. Vi tilbyr også et tilpasset kompensert sonisk sementbindingsverktøy med en kompakt design, ideell for minneloggingsapplikasjoner.

Hvis du er interessert i Memory Cement Bond Tool fra Vigor eller andre bore- og kompletteringsloggingsverktøy for olje- og gassindustrien, ikke nøl med å kontakte oss for de mest profesjonelle produktene og den beste servicen.

For mer informasjon kan du skrive til vår postkasseinfo@vigorpetroleum.com&marketing@vigordrilling.com

img (5).png